Okeh Records – jazzlabel van Sony Music

De wedergeboorte van een legendarisch label

Het platenlabel OKeh (uitgesproken als ‘okee’) werd opgericht in september 1918 door Otto K.E. Heinemann, toen hij zijn eigen opnamestudio en grammofoonplatenperserij startte. De initialen van de oprichter vormen de naam van het platenlabel “Okeh”…

Aanvankelijk begon het label met het uitgeven van populaire liedjes, dansnummers en vaudeville sketches, wat vergelijkbaar was met de koers van andere labels, maar Heineman wilde ook releases uitproberen met muziek voor publieksgroepen die door de grotere platenmaatschappijen genegeerd werden… Zodoende produceerde OKeh opnames in het Duits, Tsjechisch, Pools, Zweeds en Jiddisch voor de allochtone gemeenschappen in de VS.

In 1920, werden de opnames door Ralph Peer van de Afro-Amerikaanse blues zangeres Mamie Smith tot ieders verbazing een gigantische hit. En zo boorde het bedrijf de potentie van de nog vrijwel onaangebroken markt voor blues en jazz met Afro-Amerikaanse artiesten voor het eerst aan. Louis Armstrong, Duke Ellington en Bix Beiderbecke zijn slechts een paar namen van de jazz-grootheden die zijn uitgebracht op het label.

Columbia Records nam het label in 1926 over en exploiteerde het tot in de jaren ’60, met jazz en R&B-opnames. In 1994, werd het label na decennia van stilte opnieuw leven ingeblazen door Sony Music, die het doorstartte als een Blueslabel van de nieuwe generatie. De eerste nieuw getekende artiesten bij OKeh waren onder meer Keb ‘Mo, Popa Chubby, en Little Axe.

In 2000 trok Okeh zich terug, maar in 2013 blaast Sony Music OKeh weer nieuw leven in en is het terug als jazz-label. En wel met zeer gerenomeerde internationale jazzartiesten, zoals onder meer John Medeski, Michel Camilo, Bobby McFerrin, Bob James & David Sanborn, Bill Frisell en meer… Sinds de reïncarnatie van Okeh Record in 2013 zijn er ieder jaar vele prachtige releases op het label verschenen.

Hieronder een lijst met links naar persmailings over deze releases. De meest recente staan bovenaan. Voor meer informatie kun je natuurlijk ook terecht op www.okeh-records.com.